De oorzaak achter het gedrag
Iedereen telt mee
Wat kan ik voor jou betekenen:
- Ambulante begeleiding bij/met 0.a. personen met een nagststoornis, multi problematiek, ASS, Borderline, Agressie-regulatie (ABC methodiek)
- Individuele gesprekken met jou wanneer je te kampen hebt met het "vastzitten" in je "comfortzone". Samen bewandelen we de weg en gaan oefeningen (exposure) doen om jou weer meer zelfvertrouwen te geven en een vertrouwensband op te bouwen. (Action always beats intention)
- Coaching middels het GROW model ( Goal, Reality, Options, Will )
- Agressie regulatie, Agressie kent vele vormen en wordt er vaak niet gekeken naar de oorzaak achter deze uiting. In agressie zit veel achtergrond, een trauma, angst, onmacht en overprikkeling of een stoornis. Heb je wel eens gehoord van expressieve agressie? frustratie agressie? Instrumentele agressie? Psychologische agressie? Witte boorden agressie? Passieve agressie? Wist je dat zelfs negeren een vorm van agressie is? Ik schrijf niet alle verschillende vormen van agressie op om even indruk te maken maar puur om het feit dat over agressie veelal een stereo-type beeldvorming is ontstaan zonder echt naar de inhoud, de oorzaak, het doel van agressie te kijken. Alsnog wordt agressie, en dan met name in de gehandicaptenzorg als "normaal" gezien. Ik ben daar heel duidelijk in: " dat is het niet!" Daarnaast hoef jij als hulpverlener geen enkele vorm van agressie te accepteren. Je leert "om te gaan" met agressie maar vraag je je ook af waarom deze persoon voor agressie kiest,? Kon hij zij hierin een keuze maken? wat deze persoon echt nodig heeft? Wat is het doel van deze uiting? Wat heeft het er naar gemaakt dat deze vorm van agressie gezien "moet" worden? Juist door de verschillende vormen te herkennen ben jij eerder in staat te gaan de-escaleren, eerder signalen te herkennen, dat je het effect/gevolg voor kunt zijn van manipulatief gedrag, narcistisch gedrag en het allerbelangrijkste: " hoe jij ten alle tijden veilig kunt handelen, je veilig voelt en je leert beseffen wat welke vorm van agressie met jou als persoon kan doen". Welk effect het op jouw functioneren kan hebben. Kennis van agressie maakt dat je je zekerder voelt wanneer je een confrontatie meemaakt of aangaat.
- Angstcoaching, exposure oefeningen, hoe angst werkt, hoe aanpassingsgedrag werkt, hoe vermijdingsgedrag de angst voed, hoe je comfortzone eigenlijk helemaal niet je comfortzone is maar een excuus, en.......dat angst een emotie is die er ook mag zijn, die je toe mag laten, dat angst geen zwakte is maar als ik je vraag of je van je angst af wilt omdat het je leven beperkt, je vrijheid beperkt, je niet meer datgene doet wat je zo graag wilt,......ik een volmondig "ja" wil horen. Hoogstwaarschijnlijk voelt het dan nog niet zo maar door deze overtuiging alvast toe te passen en te "durven" geloven zet je de wilskracht-knop aan en geloof mij, die zal ook zeker vaak genoeg uitgaan maar we doen dit samen en ben je veilig. (Zie verder het kopje "angstcoaching"